AE consultant sinds 2017: maak kennis met Emilie!

10 februari 2022

MAAK KENNISMET EMILIE!

VAB is al enkele jaren klant bij AE en beschouwt ons ondertussen als een echte partner. We zijn als consultancy organisatie dan ook bij verschillende van hun projecten betrokken. Eén daarvan is het project waarop Emilie als starter begon: het FuelCard Platform. Hier staat AE hen bij in de ontwikkeling van een nieuwe applicatie om de processen rond de VAB-tankkaarten in goede banen te leiden. Dat project kadert in een bredere migratiecontext waarbij het gebruik van de huidige, verouderde applicatie stapsgewijs wordt afgebouwd en de data naar de nieuwe applicatie gemigreerd dienen te worden.

Ontdek hoe Emilie haar eerste jaar als functioneel analist bij VAB heeft ervaren!

Nog voor ik afstudeerde sleepte ik een contract bij AE in de wacht. Voor de start van het AE Apprenticeship in september had ik dan ook al met hen afgestemd op welk project ik zou starten. Ik wilde heel graag in de logistieke sector terecht komen, omdat ik mijn studies afrondde met een major in Productie & Logistiek management. Bij VAB komen dergelijke aspecten voldoende aan bod en het bedrijf is bovendien dicht bij huis gelegen. De keuze was dus snel gemaakt!

Ik kwam terecht in een team waar ik de kans kreeg een senior AE’er te vervangen. De eerste twee weken heb ik heel intensief met haar samengewerkt om de context en de inhoud van het project te doorgronden. Het project stond namelijk niet meer in zijn kinderschoenen, en aangezien ik als enige analist op het project werkte, moest ik plots heel wat kennis en expertise vergaren om het project verder te ondersteunen.

Ik heb snel heel veel verantwoordelijkheid gekregen en daar ben ik VAB enorm dankbaar voor. Door de goede relatie tussen AE en VAB werd ik vanaf dag één als een volwaardig teamlid beschouwd. Daardoor heb ik op een relatief snel tempo heel veel kunnen bijleren.

Inhoudelijk ben ik doorheen het jaar vooral bezig geweest met het in kaart brengen van alle processen rond de VAB tankkaart. Die processen leerde ik vanbinnen en vanbuiten door met verschillende mensen te praten en zo de puzzel compleet te krijgen. Vervolgens stemde ik die info af met de meer technische mensen. Na een tijdje ben ik ook steeds meer project management taken beginnen opnemen: het beheren van de planning en het budget, de project scope bewaken, meetings organiseren, enz. Ondertussen is die rol mij, naast mijn rol als analist, nu ook officieel toegewezen en dat vind ik erg fijn. 

De grootste uitdaging van het voorbije jaar? Mijn rol als analist en die van project manager met elkaar in balans krijgen. Het was niet altijd makkelijk, maar doorheen de tijd krijg je alles steeds meer onder controle. Nu is er bijvoorbeeld evenveel gaande, maar je bent veel rustiger omdat je al ervaring hebt opgebouwd. Je kent iedereen en bent beter in staat om knopen door te hakken. Je groeit daar verrassend snel in, geloof me.

Als junior consultant leer je van iedereen die je tegenkomt. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om mijzelf een houding te geven tijdens vergaderingen, zeker van mijn stuk te zijn tijdens het geven van presentaties, kwaliteitsvolle analyses voor te leggen en er zowel met business- als IT-kant over leren communiceren. Door dit laatste heb ik onrechtstreeks ook veel technische zaken bijgeleerd.

Mijn ideaal volgend project? Dat zou ergens zijn waar ik inhoudelijk ongeveer hetzelfde kan doen, maar dan in een andere context. Een applicatie ontwikkelen op een agile manier, vind ik nog steeds heel boeiend. Op dat gebied ben ik dus zeker nog niet uitgeleerd, maar een volledig andere context zou het voor mij opnieuw spannend en uitdagend maken.

Als ik iets over mezelf geleerd heb, dan is het dat ik project management heel leuk vind. Stiekem meer dan analyse. Project manager zijn geeft mij net dat tikkeltje meer voldoening. Toch wil ik me graag nog verder verdiepen in analyse. En om dat te kunnen, wil ik eigenlijk ook graag net iets technischer gaan. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit om eerlijk te zijn, ik sta natuurlijk nog aan het begin van mijn carrière. Ik voel wel dat er bij AE op dat vlak naar mij geluisterd wordt en dat ze mij daarin bewust proberen begeleiden.

Emilie’s advies aan de volgende generatie AE starters?

Laat het allemaal op je afkomen en panikeer niet te snel. Wees ook niet bang om alle kennis uit iedereen te sleuren. Vragen stellen is doodnormaal en cruciaal om te kunnen groeien.

Getriggerd door het verhaal van Emilie, of nog veel openstaande vragen? Ontdek nog meer van onze AE vibe of exploreer onze openstaande vacatures voor starters!

Post a Comment

Lists by Topic

see all

Posts by Topic

see all