Personaliseer je marketingstrategie met Analytics

16 november 2018

Data Analytics zijn voor bedrijven  vandaag onmisbaar geworden in een gepersonaliseerde marketingstrategie. Overtuigd van de waarde van data en de inzichten die deze kunnen brengen, riep één van onze klanten in de consumentengoederensector, hulp in bij de lancering van een volledig nieuw product. Met de hulp van AE, slaagden zij erin om hun doelgroep efficiënter te bereiken en mooie resultaten te boeken.

Een gepersonaliseerde marketingstrategie

De klant wilde met het nieuwe product twee nieuwe doelgroepen aanspreken : ‘hipsters’ en studenten. Vóór de start van haar samenwerking met AE, bestelde het bedrijf een marktonderzoek om de meest trendy locaties in de tien grootste Belgische steden te bepalen. Vervolgens kwam AE aan boord. Ben de Wit, AE-consultant, besloot ook andere buurten te analyseren: “Naast het aangereikte onderzoek, namen we ook buurten rondom barbershops mee in onze analyse als hotspots voor ‘hipsters’. Voor studenten concentreerden we ons op universiteiten en hogescholen als brandpunt.”

Personalise your marketing strategy

In dit project lag onze focus op drie zaken:

  • Het geocoderen en lokaliseren van alle klanten met specifieke focus op de doelgroepen  
  • Het verrijken van de interne CRM-database met Open Data
  • Het visualiseren van de resultaten op een kaart

 

De uitgebreide mogelijkheden van Analytics

Data analytics helpt bij het genereren van inzichten voor bedrijven om gepersonaliseerde producten en diensten aan te bieden. Bovendien schept een intelligente combinatie en integratie van eigen data met open data talloze opportuniteiten, vertelt Ben de Wit: “Met behulp van Google Places kwamen we op basis van relevante key words tot een lijst van barber shops. De relevante studentenbuurten brachten we in kaart door gebruik van open data van universiteiten en hogescholen over heel België. Na een clean-up, zetten we alle resultaten uit op een kaart om nieuwe hippe regio’s duidelijk te lokaliseren en aldus de meest effectieve verdeelpunten te identificeren.”

 Personalise your Marketing Strategy

Resultaten met potentieel

Dankzij data analytics ontdekte de klant een aanzienlijk aantal complementaire distributiepunten in de tien grootste steden van België en vergrootte de potentiële afzetmarkt met tal van interessante gebieden in kleinere steden. Vervolgens koppelden we alle verkooppunten in de focusgebieden aan de database van bestaande afnemers van de klant. Alle bestaande en nieuwe distributiepunten kregen een score in het licht van het nieuwe productaanbod, wat het verkoopteam toeliet te prioriteren en effectiever te verkopen.

 

AE bezorgde de klant een interactieve visualisatie tool die zij gebruikten om de resultaten van het onderzoek overzichtelijk voor te stellen, maar eveneens als hulpmiddel bij hun dagdagelijkse verkoopinspanningen. Ook in de daaropvolgende marketingcampagne bewees het onderzoek zijn meerwaarde. De cijfers liegen er niet om: een hit rate van 61% in sales en distributie, ver boven hun streefdoel van 55%, met een totale aanwezigheid in 1148 verkooppunten. Het zal u dan ook niet verbazen dat ze erg tevreden waren met de resultaten van de samenwerking:

“ In een eerdere fase gebruikten we een agency om hipstergebieden te identificeren in een beperkt aantal Belgische steden waar verondersteld werd dat de adoption rate voor het nieuwe product hoog zou liggen. AE, als analytics partner, verfijnde de eerdere resultaten met behulp van relevante open data en aanvullende hipster gebieden en linkte deze informatie aan onze CRM data. Dit resulteerde in een interactieve geo-map van de verkooppunten met het grootste potentieel – de perfecte tool om het sales team te ondersteunen.”

Één ding is duidelijk: Analytics heeft alle potentieel om uw business een extra boost te geven die traditionele rapportering overstijgt. Ons ervaren analytics team ziet een veelvoud aan businessuitdagingen die ze graag met u aanvliegt. Neem een voorsprong en baan de weg voor innovatie. Interesse in ons aanbod? Kom naar onze Winterfoyer en ontdek hoe we onze kennis en expertise inzetten in reële klantencases.

Registreer nu!

Post a Comment

Lists by Topic

see all

Posts by Topic

see all