Technovate: Birthe getuigt

26 november 2018

Birthe nam vorig jaar deel aan de Technovate Health Edition. Samen met een vriendin won ze de prijs voor best technologisch uitgewerkt idee. Ze ontwikkelden een app die dementerenden mentaal helpt te prikkelen. Ontdek wat haar triggerde om deel te nemen, hoe het idee vormkreeg tijdens de wedstrijd en wat ze van de Technovate ervaring vond.

PdG_Technovate_feb48

Wat triggerde je om deel te nemen aan de Technovate?
Er zweefde al een tijdje een idee rond in mijn hoofd en de Technovate vormde de ideale gelegenheid om er eens concreter bij stil te staan. Dat er een reis naar Silicon Valley te winnen viel, heeft mij natuurlijk ook getriggerd. Ik overtuigde een vriendin om samen een team te vormen en dan zijn we met ons idee aan de slag gegaan.

Wat was jullie idee en waaruit is het ontstaan?
Enkele vriendinnen deden onderzoek naar wat dementerende ouderen nodig hebben of missen in hun leven. Daaruit kwam voort dat dementerenden vooral geprikkeld willen worden om zo goed mogelijk bij te kunnen blijven in hun dagdagelijkse leven. Van daaruit is het idee ontstaan om een app te ontwikkelen waarin dementerenden aan de hand van hun eigen foto's en herinneringen geboeid worden en op die manier makkelijker gesprekken met hun familie en geliefden kunnen aangaan.

Hoe heeft de Technovate jullie geholpen het idee vorm te geven?
We hadden dan wel een concreet idee, maar wat nu de waarde van het idee was en hoe we het moesten 'verkopen', daar konden we nog veel hulp bij gebruiken. Door de Technovate hebben we dus de businesswaarde op scherp kunnen stellen. Met de technische uitwerking van de app hadden we dan weer minder moeite. Aangezien we allebei computerwetenschappen studeren, ging dat redelijk vlot.

Wat was voor jou het hoogtepunt van de Technovate?
Waar ik het meeste uit geleerd heb, is de pitching workshop die we op de inspiration day kregen. Op die dag kwamen alle deelnemende teams op AE samen. Na de workshop mochten we effectief allemaal onze pitch oefenen. Ik vond het heel leerrijk om naar elkaar te luisteren. Het was boeiend om de andere ideeën aan te horen en te ontdekken hoe andere teams het aanpakten. Maar het allerleukste vond ik natuurlijk de finale pitch voor de jury. Dat was een heel spannende dag. En als kers op de taart wonnen we de prijs voor best technologisch uitgewerkt idee!

Na de zomer kreeg je de kans om stage te lopen bij AE. Hoe is dat gekomen?
Klopt. Na de Technovate kregen we te horen dat ze ons idee echt goed vonden. Ik liet toen vallen dat ik nog op zoek was naar een zomerjob en dan hebben ze mij de kans gegeven om twee weken op AE verder te werken aan het idee. Onder begeleiding van AE'ers ben ik de app in een nieuwe programmeertaal beginnen ontwikkelen. Ik heb ook veel van hen bijgeleerd op business en grafisch vlak. Ik vond het heel fijn dat ik samen met hen eens grondig kon nadenken over de app. Dat heeft me echt vooruit geholpen.

PdG_Technovate_feb20

Wat zijn je toekomstplannen met de app?
Nu school weer begonnen is, is het verder werken aan de app even stil gevallen. Maar ik ben zeker van plan om het naar de toekomst toe verder te ontwikkelen. Niet alleen omdat ik werkelijk geloof dat het een gat in de markt is, maar ook vooral omdat het voor mijzelf enorm leerrijk is om eraan te werken. 

Welke tips zou jij aan de deelnemers van dit jaar willen meegeven?

Stel je idee tot in de puntjes scherp. Denk alle randvoorwaarden goed uit en wapen je tegen vragen die je richting kunnen uitkomen. En nog een kleine tip: vergeet zeker je idee niet te googelen voor je het begint uit te werken. Je wilt natuurlijk vermijden dat je idee stiekem al bestaat.


Wil jij dit jaar deelnemen aan de Technovate en kans maken op een reis naar Singapore? Ontdek wat de wedstrijd inhoudt en schrijf je in op
ae.be/technovate-2019

Topics: Technovate 2019

Post a Comment

Lists by Topic

see all

Posts by Topic

see all