Hoe het internet of things onze toekomst zal vormgeven

18 augustus 2016

iot-imagineer.jpg

"The internet of things. A network of dedicated physical objects that contain embedded technology to sense or interact with their internal state or external environment." - Gartner 

Wat is het Internet of Things precies? Is het allemaal dromerij en science fiction? Of wacht er een ongelooflijke toekomst om de hoek?

"When wireless is perfectly applied the whole earth will be converted into a huge brain, which in fact it is, all things being particles of a real and rhythmic whole. We shall be able to communicate with one another instantly, irrespective of distance. Not only this, but through television and telephony we shall see and hear one another as perfectly as though we were face to face, despite intervening distances of thousands of miles; and the instruments through which we shall be able to do his will be amazingly simple compared with our present telephone. A man will be able to carry one in his vest pocket.”
- Nikola Tesla, 1926

Het is geweldig om te zien hoe Nikola Tesla 90 jaar geleden al naar het samenbrengen van de digitale en de echte wereld keek. Ik had best een dendriet in zijn hersenpan willen zijn om te kijken hoe zijn gedachten precies werkten.

Wanneer je met klanten spreekt over opportuniteiten rond IoT, dan is hun visie vaak vertroebeld door technologische uitdagingen, het opgaan in buzzwords of het geloof dat het Internet of Things de ultieme reddingsboei is voor hun onder druk staande business.

Daarom mag onze focus zich niet beperken tot de wereld van connected devices. Je moet deze toestellen ook plaatsen binnen een breder geheel van Users, Business en een gelaagd Technologisch ecosysteem:

ae-iot-concept.jpg

Laten we eens kijken naar enkele interessante cases en artikels die de grootse mogelijkheden illustreren van wat je met IoT kan bereiken.

IoT voor users wordt volwassen

planet-iot.jpg
(Photo credit: Planet.com)

Enkele jaren geleden was IoT veelal het domein van DIY enthousiastelingen en science fiction schrijvers. Het was het tijdperk van het Internet of Stuff, waar prototypes vorm gaven aan dromen over een intelligente toekomst. Vandaag groeien we van die garage-experimenten naar mature businesses:

De horizon van 25 miljard geconnecteerde toestellen tegen 2020 (een getal dat elk jaar naar boven toe wordt bijgesteld) die Gartner tekende komt alsmaar dichterbij. Met een tsunami aan ‘innovaties’ op de consumentenmarkt tot gevolg, waarmee vaak een beter leven of een nieuwe ervaring wordt beloofd. Maar laten we eerlijk zijn: het gros van deze innovaties hoort thuis in de galerij van het Internet of Useless Things.

Toch is het tijdperk van de ‘connected human’ volwassen aan het worden. In plaats van schermen worden sensoren stilletjes aan onze main user interface en zal cognitieve intelligentie ons dagelijks leven verrijken met tal van meeslepende ervaringen. De nieuwe interfaces zullen spraak-, gebaar-, sensor-, gedrags- en zelfs gedachtegedreven zijn.

Onze bedrijven worden slimme fabriekjes. Machines sturen real-time data naar operatoren, technici en executives om zo operationeel efficiënter te werken, productiever te zijn en nieuwe business opportuniteiten te realiseren. Dit betekent wel dat security en data privacy binnen het industrial internet of really-important-things ons de komende jaren wel wat kopzorgen gaan bezorgen.

Dankzij het IoT kan alles een gebruiker zijn. We zullen voor nieuwe persona’s zoals voertuigen, gebouwen en steden ontwerpen. En stukje bij beetje, zullen wij, als mensen, meer en meer cyborg worden.


Technologie voor het Internet of Everything

Anno 2016 is het IoT nog steeds een technologisch complexe uitdaging die verder reikt dan de tastbare wereld van geconnecteerde ‘dingen’. Het is een verhaal over het integreren van een nieuw ecosysteem in de technologische onderneming. Wanneer we denken aan het innoveren met sensoren, toestellen en applicaties, is het zo dat er veel informatie (en dus data) zal gegenereerd worden. En die moet verwerkt worden.

Je moet dus denken aan een IoT-gateway die een groot aantal kleine boodschappen tegen een hoge snelheid zal moeten vastleggen, filteren en ‘pre-processen’ om deze dan door te sturen naar het complexe IT-landschap dat je huidige business ondersteunt.

‘Business’ zelf zal een reeks van intelligente, complexe en autonome systemen worden, waarin AI- en deep learning algoritmes zullen zorgen voor echte toegevoegde waarde in ons loven, binnen het tijdperk van het Internet of Everything.


Nieuwe business doen of betere business doen?

connected-cows.png
(Photo credit: Microsoft)

Wanneer we het Internet of Things door een businesslens bekijken, beginnen we vaak met de vraag: “Willen we onze huidige business beter doen, of willen nieuwe business gaan doen?” Kunnen we misschien het beste van beide werelden combineren, doordat we betere beslissingen zullen kunnen nemen op basis van slimmere operations?

Elk bedrijf is een ‘data company’. De wereld van de geconnecteerde dingen genereert een hele hoop data, waarmee je big data specialisten aan de slag moeten om er waardevolle informatie uit te halen die dan nieuwe strategieën kan doen ontstaan. Deze data herbergt inzichten en business value voor zowel je interne stakeholders als voor je partners en je (nieuwe) klanten. Wanneer data de nieuwe munteenheid wordt, zou IoT weleens je nieuwe grootste bron van inkomsten kunnen worden.

Het IoT zal je ook uitdagen om je huidige business en concurrenten te herbekijken. Hoe gaan mijn value propositions evolueren? En wat is de relatie die ik met mijn klanten wil aangaan? Er zal een nieuw paradigma van gebruikers ontstaan dat betaalt voor een dienst van een bepaald product, niet alleen voor het fysieke object dat het bezorgt. En doordat software en hardware in tandem gaan rijden, zal je op de limieten van je huidige businessmodellen botsen.

IoT zal je uitnodigen om voorbij de grenzen van je huidige sector te kijken en om te leren van partners aan welke je nooit had gedacht toen je je business startte. Via het Internet of Things wordt exploratie de nieuwe mindset. 

-- ^ --

Door de opkomst van het Internet of Things ervaren we de interconnectie tussen de virtuele enw de fysieke wereld, tussen mensen, machines, processen en data. Het is een startpunt voor innovatie en transformatie waarbij we zaken die nu niet met elkaar geconnecteerd zijn, zullen verbinden. Stap voor stap.

“We can only see a short distance ahead,
but we can see plenty there that needs to be done.” 
- Alan Turing,  1950

Wouter Walgraeve

Written by Wouter Walgraeve

Post a Comment

Lists by Topic

see all

Posts by Topic

see all