AE stoomt young graduates klaar voor hun carrière via het AE Apprenticeship

27 september 2019

Elk jaar werft AE young graduates aan die via het AE Apprenticeship klaargestoomd worden voor een carrière als Business en IT consultant. In het opleidingsprogramma, verspreid over een half jaar, maken ze kennis met de AE methodologieën en best practices, verdiepen ze hun consultancy skills en leren ze basistechnieken pragmatisch toepassen in een project.

We interviewen Danielle Glassée, Learning & Development manager bij AE, over de evolutie en de meerwaarde van het Apprenticeship voor AE consultants die pas afgestudeerd zijn. Ook Marnix, die zelf recent het AE Apprenticeship volgde, laten we aan het woord.

Traening_Day_sept18_109

Dag Danielle! Hoe is het Apprenticeship eigenlijk ontstaan?

Initieel is het ontstaan vanuit het idee om jonge, beginnende consultants een fijne onboarding ervaring te bieden. Ik ben zelf als consultant bij AE gestart en maakte deel uit van de allereerste startersgroep van AE. Het Apprenticeship heette toen nog AE Academy, en bestond uit slechts één week opleiding. In de loop van de jaren is het programma steeds meer uitgebreid en werd de meerwaarde op verschillende vlakken helder.

Wat is juist de meerwaarde van het Apprenticeship voor een young graduate?

Op de schoolbanken krijgen ze heel wat essentiële basistechnieken en -skills mee, maar natuurlijk niet concreet toegepast op een consultancy context. Het meegeven van de samenhang tussen de technieken vanuit de AE context en visie, helpt hen om hun carrière op een zelfzekere manier aan te vliegen. Dat geven ze zelf aan én bevestigen de positieve reacties van onze klanten. 

Daarnaast geeft de opleidingsperiode een boost aan hun intern netwerk. Ze ontwikkelen niet alleen onderling een nauwe band, maar krijgen de opleidingen ook van meer ervaren AE consultants die ze later makkelijk kunnen contacteren wanneer ze zelf met een probleem bij de klant zitten.

Is het Apprenticeship veel veranderd ten opzichte van de eerste editie? 

Dat zeker. In het prille begin bestond de opleiding uit één week. Daarna werd het uitgebreid tot vier weken, maar dat bleek al snel iets te veel van het goede voor pas afgestudeerden die zopas vier jaar op de schoolbanken hadden vertoefd.

Vandaag kiezen we bewust voor een korte, intensieve opleidingsperiode van twee weken die de young graduate kick-start in zijn of haar job als consultant, aangevuld met extra opleidingen in de maanden die daarop volgen. We steken de opleidingen zo hands-on mogelijk in en schotelen hen gedurende de eerste twee weken een business case voor die ze in kleine groepjes moeten uitwerken en na afloop presenteren aan het AE management. 

Waarom is het aan de slag gaan met een echte business case zo belangrijk?

Het is een krachtige manier om hen in een ‘veilige’ omgeving van verschillende aspecten van consultancy te laten proeven. Ze passen de kennis en hard skills toe die ze in de opleidingen aangeleerd kregen, worden door de beperkte tijd gedwongen het op een pragmatische manier aan te pakken, leren samenwerken met verschillende stakeholders: van de business stakeholders tot het development team, de AE coaches en het management, én doen beroep op hun soft skills. 

Waarin differentieert het AE Apprenticeship zich volgens jou ten opzichte van de opleidingen die concurrenten aan young graduates aanbieden?

Binnen AE draagt iedereen zijn steentje bij aan het Apprenticeship. Het merendeel van de opleidingen wordt gegeven door AE consultants en ook onze interne medewerkers werken mee aan het vormgeven van de business cases. Het is echt veel meer dan een opleiding: het Apprenticeship zorgt ervoor dat onze young graduates zich gesterkt voelen door de hele organisatie en geïntegreerd raken. Die trend zet zich ook verder wanneer ze bij hun eerste klant in een account team terechtkomen. Het is heel leuk om te zien hoe goed ze daar omkaderd en begeleid worden door mede AE’ers.

Traening_Day_sept18_128

Dankjewel, Danielle! Herinner jij je het Apprenticeship nog goed, Marnix? 

Zeker en vast! Ik ben nu iets meer dan een jaar aan de slag als AE consultant. Op mijn eerste werkdag trof ik een groep gelijkgestemden aan die net zoals ik enthousiast waren om van start te gaan met het Apprenticeship. Zelf heb ik het technische opleidingstraject gevolgd. De opleidingen gaan voldoende in de breedte om een realistisch beeld te krijgen van de situatie bij klanten, en duiken genoeg in detail over specifieke onderwerpen. Bij complexe problemen grijp ik nog geregeld terug naar de initiële opleiding.

Hoe verschilt het Apprenticeship van de schoolbanken? 

Het Apprenticeship is veel minder theoretisch ingestoken en wordt gedoceerd door collega’s die het onderwerp dag in dag uit toepassen bij een klant in de echte wereld. Zij laten je kennismaken met valkuilen en opportuniteiten die je in realistische situaties mag verwachten. Er wordt een kader aangereikt om inzicht te krijgen in de (toekomstige) noden van de klant. Vergelijk het met een bootcamp: op korte periode stoomt AE je klaar voor je job als consultant.

Dankjewel voor het interview, Danielle en Marnix!

AE_Apprenticeship_Aftermovie

 

Geïnteresseerd om je carrière bij AE te starten?
Kom meer te weten via ae.be/young-graduates

Post a Comment

Lists by Topic

see all

Posts by Topic

see all