Pilootproject AllRide helpt fietsende jongeren veiliger op weg naar school

17-mei-2019 11:35:57

Technologie inschakelen om kinderen op een veiligere en gezondere manier naar school te laten fietsen. Met dat innovatieve idee sloegen BAM en AE nv/sa de handen in elkaar om een applicatie uit te werken om de mobiliteitssituatie rond scholen te verbeteren. Het voorlopige resultaat? Allride, een pilootproject met verschillende scholen in Mechelen en Brugge om het fietsen naar school aantrekkelijker en grootschaliger te maken.

Bekijk hier het VRT nieuwsitem van 16 mei

De vaak drukke verkeersassen rond scholen vormen een groot verkeersrisico voor de zwakke weggebruikers, dat in dit geval dikwijls kinderen zijn.

AllRide: een slimme fietslamp en app

Met AllRide worden de afgelegde fietsroutes live via een slimme fietslamp of app in kaart gebracht. Deze gegevens worden verzameld via een platform, dat enerzijds de overheid inzichten verschaft in de fietsdata en anderzijds de scholieren en hun ouders beloond met punten die ze kunnen sparen en ruilen. 

Dit spelelement maakt het platform aantrekkelijk voor de jongeren, hoopt Innovation Lead Hans Robben van AE nv/sa: “De lampjes zijn gekoppeld aan een online spelplatform dat hen punten geeft wanneer ze fietsen en als ze dit veilig doen. Extra punten kunnen er nog verdiend worden door feedback te geven over de veiligheid van de gebruikte route. Scholieren kunnen met hun punten extra niveau’s vrijspelen en zo nog meer beloningen winnen, zowel op individueel als klassikaal niveau.” Bovendien is het dankzij hun feedback dat we in de toekomst alternatieve, veiligere routes kunnen voorstellen.

Hans Robben op het nieuws

Met een dynamische infrastructuur veilig naar school

Maar er zijn nog grotere ambities. Zo wil het platform op termijn niet alleen de drijfveer zijn om de mobiliteitssituatie te verbeteren, ze wil in realtime de infrastructuur dynamisch kunnen aansturen om de situatie te verbeteren. Jan Buyle, Chief Innovation Officer bij BAM, omschrijft de ultieme droom: “ Stel je voor: jongeren fietsen naar school, de infrastructuur herkent de fietsers en op hun pad schieten alle verkeerslichten op groen. In de directe schoolomgeving wordt het autoverkeer afgescheiden dankzij de opkomende paaltjes die op het juiste moment verschijnen en weer verdwijnen. Kinderen (en hun ouders) kunnen efficient, gezond en met een gerust gemoed naar school.”

 

Het pilootproject loopt nog tot 14 juni op het Sint Franciscus-Xaveriusinstituut in Brugge en tot 21 juni op Coloma in Mechelen. Op termijn wil AllRide zorgen voor een verduurzaming van de mobiliteit, minder filedruk en een lagere CO2 uitstoot.

Post a Comment